İş Süreçlerinde Dijitalleşme Neden Önemlidir?

14 Eylül 2021

Dijitalleşme denildiği zaman artık her insanın zihninde bu kavramın insan hayatı için ne kadar önemli olduğu fikri canlanıyor. Özelliklede iş süreçlerinde pek çok farklı alanda olumlu etkileri olan dijitalleşmenin, istenilen başarıya ulaşabilmesi için doğru ürünler ile profesyonel şekilde başlatılması gerekiyor. Yapılan araştırmalar dijital dönüşüm için gerçekleştirilen yatırımların oldukça yüksek olduğunu gösterse de bu yatırımların bir kısmı gerçek değişime hazır olunmadan ya da doğru amaçlarla yapılmadığından istenilen verimi sağlamıyor. İş süreçlerinde dijitalleşmeyi sadece sermaye yatırımı olarak görmemek gerekli. Strateji geliştirme, verimlilik arttırma ve iş süreçlerini daha kârlı hale getirebilme dijitalleşmenin getirileri arasında yeralmalıdır. İş yaşamında değişen sektör dinamiklerine uyum sağlama, yeni iş modellerini hayata geçirme ve mevcut değerleri koruma gibi unsurların dijitalleşmenin bir parçası olarak kabul edilmesi de süreçte başarı elde etmeye yardımcı olur. Bu yazımızda iş süreçlerinde dijitalleşmenin mutlak faydalarından ve iş süreçlerine sağladığı katkılardan bahsedeceğiz.

Dijitalleşmenin Önemi

Dijitalleştirme temelde bir bilginin ya da verinin dijital formata dönüştürülmesi anlamına gelir. Bu sayede bir iş sürecinin dijitalleşmesi verimliliğin ve kalitenin artmasına yardımcı olur. Dijitalleşme, kullanıldığı tüm süreçlerde iletişim zincirinin kısaltılmasını sağlarken geleneksel kayıt tutma ve dosya saklama gereksinimlerinin ortadan kalkmasını mümkün kılan entegrasyonlar sunar. İletişimin kolaylaşması ile birlikte bilgi alışverişi hızlanır ve verimlilik artar. Dünyanın herhangi bir yerinde bulunan müşterilere her zaman aynı kalitede müşteri hizmetleri sağlamak mümkün hale gelir. Operasyon maliyetleri azalırken pek çok iş süreci için korkutucu olan “insan hatası” kavramı da ortadan kalkar. Tüm bunlar iş süreçlerinin daha verimli olması için oldukça değerli gelişmeler olarak ele alınmalıdır. Verimlilik ile birlikte artan kalite ve tutarlılık hem çalışanlar hem de müşteriler açısından oldukça önemlidir.

 

Verimliliği Arttırmak

Dijitalleşmenin şüphesiz ki en büyük artısı iş süreçlerinde verimliliği etkili bir şekilde artırmasıdır. Bunun temel nedeni de farklı açılardan verimlilik yaklaşımı ele almaya yardımcı araçların süreçlere dahil edilmesidir. Günümüzde kurum içi departmanların farklı ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak atılan dijitalleşme adımları ile her departmanın gereksinimlerini ideal şekilde karşılamak mümkün olur. Kurum içi iletişim, insan kaynakları, kalite kontrol, muhasebe, müşteri hizmetleri gibi farklı departmanların iş akışlarına bağlı sunulan dijitalleşme çözümleri departmanların iş takibini daha verimli yapmasına yardımcı olurken aynı zamanda hata riskinin minimize edilmesine de yardımcı olur.

 

Kaliteli Hizmet Standartları

Dijitalleşme iş süreçlerine belirli bir standart getirilmesini sağlar. Benzer sorunların birlikte ele alınması, müşteri hizmetleri süreçlerinin her müşteride aynı özenle takip edilmesi, tutulan kayıtların kolay ve hızlı erişilebilir olması verimliliğin yanı sıra yapılan işin kalitesinin artmasını sağlar. Bir şirketin tüm süreçlerinde yüksek kalite standartlarını yakalaması büyümesi için en temel gereksinimleri arasında yer alır. Şirketlerde her departmanın işleyiş ile ilgili önemli bir yeri olduğu unutulmadan kapsamlı bir dijitalleşme ile her sürecin uyum içerisinde olması sağlanabilir.

Günümüzde dijitalleşme görünür olmayan verilerin görünür hale gelmesine yardımcı olurken müşteri geri dönüşlerinin çok daha fazla veri ile kısa sürede takip edilmesine de olanak sağlar. Bu sayede iş süreçlerinin hangisinde ve hangi noktada sorun olduğunu hızlı bir şekilde fark etmek ve gerekli analizleri yapabilmek mümkün olur. Şirket içi süreçlerde de benzer bir şekilde veri toplamayı ve analiz etmeyi sağlayan dijitalleşme ile hem departmanlar arasındaki uyumu daha etkili bir şekilde yakalamak hem de departmanlar özelinde değişiklikleri daha hızlı ve kolay bir şekilde yapmak mümkün olur.

 

Verilerin Gücünü Keşfedin

Gelişen teknolojiler sayesinde çok daha fazla veri toplamak ve bu verileri doğru analitik araç setleri ile analiz ederek elde edilen sonuçları değerli iş iç görülerine dönüştürmek mümkündür. Atılan dijitalleşme adımlarının ne kadar derine indiği, hangi teknolojilerin kullanıldığı ve kullanıcı deneyimi ile entegre olup olmadığı da toplanan verilerin daha verimli kullanılabilmesi adına önemlidir. Günümüzde her attığımız adımın dijital dünyada bir değeri olduğu gerçeğini kabul ederek iş süreçlerini de bu gerçek ile ele almak büyümenin altın anahtarıdır..

ChatGPT Nedir? Nasıl Kullanılır?

Yapay Zeka İş Dünyasını Nasıl Etkiliyor?

opuqo’nun haftalık bültenine kaydolmak ister misiniz?

Haftalık bülten ile hem gündemi takip edebilir, hem de opuqo’daki iş ilanlarından ilk siz haberdar olursunuz.
Şimdi Kaydol